Per decidir, compta amb mi! Objectiu Catalunya Democràcia Plena

Per decidir, compta amb mi!   Objectiu Catalunya Democràcia Plena

Properament es publicarà el web d’aquesta campanya, que vol fer extensius els acords de La Marxa Som, després de recórrer l’estiu passat totes les comarques del Principat de Catalunya per recollir l’opinió del país sobre si volem una democràcia participativa com a via per resoldre els reptes i greus conflictes socials i ambientals actuals.

Mentrestant, aquest és el manifest provisional d’aquesta iniciativa:

 

Per decidir, compta amb mi!

Decidim ara, decidim sempre.

Objectiu Catalunya Democràcia Plena

 

Síntesi del manifest

Per la millora de la vida de les persones i del món, creiem necessària i il·lusionant la constitució d’una República a Catalunya com a eina per instaurar una democràcia participativa, on les persones decidim més sovint a través de referèndums vinculants i processos deliberatius territorials, recollit en l’articulat de la nova constitució catalana per part dels nostres representants polítics.

Jo m’hi comprometo a participar.

 

 

MANIFEST

Els adherits a aquest objectiu MANIFESTEM:

Diverses persones i entitats, molts dels quals vam participar a La Marxa Som l’any passat, creiem que la constitució d’una República a Catalunya és necessària i ha de suposar una millora de la vida de les persones i un major compromís amb la millora del món.

Ens il·lusiona i ens sentim amb el deure de bastir un país millor, que resolgui les actuals mancances, injustícies i greus desigualtats, que respecti i es comprometi amb els drets de les persones, dels pobles i de la natura.

I només podem fer un país i un món millors participant més sovint en les decisions públiques, instaurant una nova democràcia participativa complementària a l’actual democràcia representativa parlamentària, coixa i insuficient per resoldre els reptes de les nostres societats i les greus crisis social, econòmica, humanitària i ecològica actuals.

La suma d’aquests dos vessants de la democràcia constituirà una vera democràcia plena i l’exercici permanent de la sobirania, que no rau en ningú més que en el poble.

Són conegudes i viables les solucions per:

una economia, una banca i una moneda transparents i en favor del bé comú,

un model d’energia i de consum respectuosos amb el medi,

un model d’habitatge que garanteixi les necessitats de tothom,

un compromís internacional amb la pau, amb els pobles oprimits,

amb la pròpia llengua i cultura i amb les cultures del món,

l’educació i la salut,

recuperar els valors del diàleg, el respecte a la diferència, la consciència comunitària, etc.

Una democràcia participativa és la major garantia per instaurar el bé comú; nombroses experiències d’arreu en demostren la viabilitat.

Concebem un Estat i una constitució com a mers instruments necessaris per posar-la en pràctica a fi de viure millor, sense els quals no es pot dur a terme.

 

Per tot això,

I- Unim les nostres veus i les nostres forces per instaurar a Catalunya una democràcia participativa que permeti tractar i decidir els temes clau tant a nivell local com nacional i internacional.

II- Encomanem als nostres representants polítics, servidors de la voluntat del poble, a recollir explícitament a la Constitució Catalana els següents mecanismes de decisió participatius directament vinculants:

  1. Referèndums (presencials o telemàtics) sobre noves lleis, posicionaments i resolucions, revocació de lleis o càrrecs, etc, a proposta del Parlament o d’un percentatge a determinar de la població (en la línia d’altres països).
  2. Prèviament i complementàriament a les votacions referendàries, realitzar:
    • Processos d’informació plurals i de qualitat a través dels mitjans públics.
    • Processos de deliberació territorials amens, àgils, oberts a tothom i que permetin el diàleg i la presa de decisions per acord.
  3. La creació d’òrgans populars representants dels municipis i comarques pel seguiment i control dels acords democràtics, designats pel mateix territori.
  4. Fomentar la cultura participativa tant a les escoles com a la societat, per contrarestar la llarga inèrcia no participativa.

III- Ens comprometem a participar en els exercicis de democràcia participativa que s’endeguin en el futur i a promoure aquesta nova cultura, així com a participar si fos necessari en accions pacífiques col·lectives per fer respectar la voluntat democràtica expressada com a poble.

 

Comparteix-ho

Atenció: aquest lloc web utilitza cookies (galetes), tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística de la vostra navegació, així com per a oferir-vos un servei personalitzat. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca