Resultats i properes passes de La Marxa Som

Resultats i properes passes de La Marxa Som

A l’estiu-tardor començarà la campanya CATALUNYA DEMOCRÀCIA PLENA per recollir adhesions per una democràcia participativa (deliberativa + referendària) a la República Catalana.

La democràcia participativa és la clau per desvetllar la consciència i força col·lectives que facin possible implantar progressivament els canvis urgents i profunds que necessitem com a país, com a humanitat i també el planeta.

 

La Campanya preveu:

  • Visitar les principals entitats, partits, sindicats, periodistes, personalitats, etc. Oferiment al Parlament i al Govern del país per impulsar junts la proposta, adreçada als redactors de la nova constitució.
  • Recollir adhesions de totes aquelles persones i entitats que vulguin una democràcia participativa a la nova Catalunya, complementària a les actuals democràcies parlamentàries.
  • Realitzar presentacions sobre el què, el per què i el com d’una democràcia participativa als municipis i barris que ho sol·licitin. Cal molta pedagogia per saber que hi ha sistemes àgils per dur-ho a terme.
  • Transmetre les adhesions al Parlament, i en especial a la ponència redactora de la Constitució.

>>   Manifest i finalitat

>>   PDF presentació campanya Catalunya Democracia Plena (3 fulls).

– – – –

Per què és cabdal una democràcia plena?

  1. Perquè un Estat no és una finalitat, sinó un instrument per fer un país i un món millors, i només amb més participació de bona part de la ciutadania es poden vèncer esquemes i inèrcies que no afavoreixen el bé comú.
    És per això que referents universals com Gandhi a la Índia o Xirinacs als Països Catalans, van esmerçar el darrer intent de la seva vida en cas del primer, i tota la seva vida en el cas del segon, en remarcar que la clau de l’evolució, de la justícia i de la independència social de la Humanitat passa justament per organitzar tot el país en espais deliberatius connectats per portaveus.
  2. Perquè ningú no ens impedeix dissenyar aquesta república de forma més moderna, innovadora, sense imitar els vells estats anacrònics dels segles XIX i XX que ja sabem que no funcionen; no volem un estat com l’espanyol o el francès, sinó un estat innovador, més democràtic, equitatiu i transparent, amb nous mecanismes de decisió ciutadana que garanteixin progressivament el bé comú.
  3. Perquè, si bé és necessari que deleguem moltes de les decisions en els nostres representants polítics, amb els suficients estímuls i creativitat la participació d’un o dos cops l’any de bona part de la població és perfectament viable, no només amb més referèndums, sinó també amb processos deliberatius àgils i descentralitzats a tot el territori.
  4. Perquè no és veritat que la participació alenteixi els processos de decisió, si es fa amb els sistemes territorialitzats de petits grups amb portaveus.
  5. Perquè no seria acceptable un procés constituent amb meres consultes superficials, o només de la societat organitzada, o de ciutadans a l’atzar, ni repetir l’error d’una trancisió feta bàsicament des dels despatxos com la transició d’ara fa 40 anys, mantenint els actuals sistemes de poder i de decisió que no solucionen molts dels problemes.
  6. Perquè és probable que la majoria del país consideri que no ens cal una constitució llarga i ferragosa tipus “Bíblia” que pretengui determinar-ho tot, sinó que, garantint la participació com a eix, és suficient una constitució lleugera que defineixi les estructures bàsiques, els poders de l’Estat i, sobretot, que determini que Catalunya és una república amb nous mecanismes de democràcia participativa vinculants, que ens permetran anar definint la resta de temes amb més temps, informació i consciència de tots.
  7. Perquè no és veritat el que proclama tanta gent des de la política i des dels mitjans que el procés català serà d’alta qualitat democràtica si no garanteix aquesta democràcia participativa de debò en el seu nou ordre social i polític.
  8. I perquè:
    No hi ha revolució social més gran que prendre la paraula com a poble per decidir sempre que calgui!

INFORME LA MARXA SOM

(Més informació)

Comparteix-ho

Atenció: aquest lloc web utilitza cookies (galetes), tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística de la vostra navegació, així com per a oferir-vos un servei personalitzat. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca